Gadshill Street

Tenement thermal improvement works and backcourt regeneration

The primary aim of the project is to address existing shortcomings in the building fabric of some 40 tenement flats, whilst also improving the thermal performance of the properties in order to lower tenants fuel bills and reduce carbon footprint.The rear & gable elevations will be repaired and will then be overclad in rendered insulation, whilst internal insulation will be introduced to the front elevation, at the same time as carrying out stone repairs to this sandstone elevation. The renewal of loft and ground floor insulation will complete the improvements to the heating envelope.

In the backourts, the major design shortcoming is familiar to many Glasgow tenements - the bin store provision being inadeqaute for current demands and the bin routes currently going through the closes. A key aim of the proposed renewal of the backcourts is to address these shortcomings to provide an enhanced environment. The solution overcomes the existing site topography by utilising the current adjoining newbuild development to Glenbarr Street to provide an holistic strategy. Joined up thinking is the hallmark of successful design.

architect: Curtis Hold

client: Copperworks Housing Association

cost: £TBC

location: Gadshill Street, Royston, Glasgow

photography: Grant Murray Architects

|  Renewal
 | Renewal

Gadshill Street

Tenement thermal improvement works and backcourt regeneration

The primary aim of the project is to address existing shortcomings in the building fabric of some 40 tenement flats, whilst also improving the thermal performance of the properties in order to lower tenants fuel bills and reduce carbon footprint.The rear & gable elevations will be repaired and will then be overclad in rendered insulation, whilst internal insulation will be introduced to the front elevation, at the same time as carrying out stone repairs to this sandstone elevation. The renewal of loft and ground floor insulation will complete the improvements to the heating envelope.

In the backourts, the major design shortcoming is familiar to many Glasgow tenements - the bin store provision being inadeqaute for current demands and the bin routes currently going through the closes. A key aim of the proposed renewal of the backcourts is to address these shortcomings to provide an enhanced environment. The solution overcomes the existing site topography by utilising the current adjoining newbuild development to Glenbarr Street to provide an holistic strategy. Joined up thinking is the hallmark of successful design.

architect: Curtis Hold

client: Copperworks Housing Association

cost: £TBC

location: Gadshill Street, Royston, Glasgow

photography: Grant Murray Architects

Ⓒ Copyright 2021 Grant Murray Architects Ltd. All Rights reserved | Company No: SC374492